Investeren in je medewerkers?

Zoals je misschien weet werk ik sinds 2004 met Transfiguro aan het verbeteren van de resultaten van organisaties. Dat medewerkers daar de belangrijkste rol in spelen zal geen verrassing zijn. Daarbij speelt het gedrag (en daarmee ook het werkplezier) van medewerkers een belangrijke rol. Om daar in de toekomst nog meer versnelling in aan te brengen heb ik met een partner (Eega groep) The Skills Company opgericht waarbij we organisaties graag helpen om hun medewerkers langer bij hun organisatie te houden en te ontwikkelen. Dat doen we door het vergroten van hun persoonlijke ontwikkeling waarbij hun ambitie een belangrijk uitgangspunt is. Dat is voor de medewerker interessant (voor de korte maar ook voor de lange termijn) maar ook voor de werkgever. je wilt tenslotte je beste medewerkers zo lang als mogelijk voor je organisatie behouden. het werven van nieuwe medewerkers kost immers een enorme berg geld en tijd.

Het werven van nieuwe medewerkers kost al snel zo’n € 18.000,- en dat is wel een belangrijk onderwerp.

Nog even los van de effecten die klanten merken van een personeelswisseling, is er een aardig lijstje te maken hoe deze kosten zijn opgebouwd. Volgens Sprout zijn de eerste kosten voor het vervangen van een medewerker € 4.728,- ze noemen dat de ‘Cost per hire’. En volgens de Recruitscan kost het voor een manager alles bij elkaar al snel 40 uur om een medewerker te vervangen. Andere partijen die zich meer hebben gespecialiseerd in werving en selectie gaven een overzicht hoe de kosten er volgens hun uitzien en zijn kwamen al snel op € 18.000,- die als volgt is opgebouwd.

  • Voeren van een exit-gesprek (waarom dat de medewerker weg)
  • Schrijven van vacatureteksten
  • Ontvangst en beantwoorden van sollicitatiebrieven
  • Eerste selecties maken en de eerste afwijzingen versturen
  • Maken van afspraken met de sollicitanten (en deze goed voorbereiden)
  • Interviews met interne kandidaten en externe kandidaten
  • Bespreken van de arbeidsvoorwaarden en contractonderhandelingen
  • Inwerkprogramma schrijven
  • Collega’s mobiliseren om de nieuwe medewerkers zo snel mogelijk zich thuis te laten voelen

Er zullen vast nog wel wat onderwerpen aan deze lijst toe te voegen zijn maar het gaat om het totaal plaatje. Het wordt namelijk vaak nog onderschat wat alle zij-effecten zijn als medewerkers weggaan en de tijd die er nodig is om een nieuwe (geschikte) medewerker te plaatsen. Ik ga het niet hebben over productieverlies, kans op uitval door verhoogde werkdruk bij de huidige werknemers, afname van de klanttevredenheid etcetera.

Als alternatief zijn er natuurlijk hele goede headhunters maar die vragen al snel tussen de 18% en 25% fee over het jaarsalaris van een geschikte kandidaat. Dat is ook een significant bedrag te noemen. En dan moet je maar hopen dat je de juiste keuze hebt gemaakt met je nieuwe werknemer anders begint het weer van voor af aan.

Met The Skills Company werken we aan een Employee Strategy Development plan samen met de werkgever. We brengen met elkaar de mensen in kaart en onderzoeken wat nodig is om de persoonlijke ontwikkeling verder vorm te geven. We stemmen met alle partijen een toekomstbeeld uit en maken het plan waarmee we de komende tijd met de individuele medewerkers aan de slag gaan. Als uit de eerste conclusies blijkt dat een afdeling of team getraind moet worden dan wordt dat uiteraard ook serieus opgepakt.

Wilt u eens in gesprek over de opties en mogelijkheden? Maak dan een afspraak met mij of mail uw vraag via deze link.Dit rapporteren